Гръцки кораб е ударен от ракета на хусите в Червено море

Ракетна атака от йеменските бунтовници хути нанесе щети на Cyclades, кораб за насипни товари, плаващ под флага на Малта и притежаван от Гърция, в Червено море в понеделник, съобщиха властите, последното нападение в кампанията им срещу корабоплаването по ключовия морски маршрут, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Атаката е извършена край бреговете на Мока, Йемен, съобщи Центърът за морски търговски операции на Обединеното кралство. Корабът е бил повреден при атаката, каза UKMTO, въпреки че екипажът му е в безопасност и се е насочил към следващото си пристанище. Агенцията призова корабите да бъдат внимателни в района.

Имало е „експлозия в непосредствена близост до търговски кораб“, каза UKMTO. „Съобщено е, че корабът и екипажът са безопасни.“

Военните свалиха поотделно дрон по траекторията на полета към USS Philippine Sea и USS Laboon, съобщиха военните във вторник.

Военен говорител на хутите Бриг. Генерал Яхя Сари пое отговорността за нападението срещу Цикладите и насочването към военните кораби на САЩ в изявление рано във вторник.

Междувременно в понеделник италианското министерство на отбраната съобщи, че неговата фрегата Virgino Fasan е свалила безпилотен самолет на Хути тази сутрин близо до пролива Баб ел-Мандеб между Червено море и Аденския залив.

„Ракета избухна във водата в близост до ескортирания кораб, причинявайки само незначителни повърхностни щети“, каза италианското министерство на отбраната, без да идентифицира търговския кораб, който е ескортиран. „Фрегатата Fasan и защитеният търговски кораб продължават своя маршрут на юг, както е планирано, за да излязат от Червено море.“

Сари не призна това нападение, въпреки че твърдеше, че хусите също са атакували кораб в Индийския океан. Няма незабавен доклад или доказателства в подкрепа на това твърдение.

Хусите твърдят, че атаките им срещу кораби в Червено море и Аденския залив имат за цел да окажат натиск върху Израел да прекрати войната си срещу Хамас в Газа, която уби повече от 34 000 палестинци там. Войната започна, след като екстремисти, ръководени от Хамас, нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и вземайки около 250 други за заложници.

Хусите са предприели повече от 50 атаки срещу кораби, заловиха един кораб и потопиха друг от ноември, според морската администрация на САЩ.

Атаките на хутите намаляха през последните седмици, тъй като бунтовниците бяха насочени към водена от САЩ кампания за въздушни удари в Йемен. Корабоплаването през Червено море и Аденския залив е намаляло поради заплахата.

Американски служители спекулират, че бунтовниците може да изчерпват оръжията си в резултат на водената от САЩ кампания срещу тях и след като са стреляли постоянно с дронове и ракети в продължение на месеци. Бунтовниците обаче подновиха атаките си през последната седмица. Рано сутринта в неделя американската армия свали пет дрона във въздуха над Червено море, съобщи централното командване.

Дроновете „представиха непосредствена заплаха за американските, коалиционните и търговските кораби в региона“, се казва в изявление на Централното командване.

В събота хусите заявиха, че са свалили още един от безпилотните самолети MQ-9 Reaper на американската армия, излъчвайки кадри от части, които съответстват на известни части от безпилотния самолет. Лейтенант-полковник от ВВС на САЩ Брайън Дж. Макгари, говорител на Министерството на отбраната, призна пред Асошиейтед прес в събота, че „дрон MQ-9 на ВВС на САЩ се е разбил в Йемен“. Той каза, че тече разследване, без да даде повече подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят